Szabadelvű blog

ORSZÁGHÁZI KÁVÉ

ORSZÁGHÁZI KÁVÉ

Botka visszalépése egy új lehetőség az ellenzék számára

A demokratikus ellenzék előtt kinyílt egy új ajtó, a mostani egy vissza nem térő alkalom.

2017. október 02. - Wamberger Simon

Botka László visszalépett a miniszterelnök-jelöltségtől, most megnyílik az út az MSZP előtt, hogy egy alkalmasabb miniszterelnök-jelöltet állíthasson, olyat aki meg tud állapodni a többi ellenzéki párttal. Korábban kellett volna visszalépnie, de még most sincs késő ellenzéki térfélen történő szövetségkötéshez.Az ellenzéki pártok a Fidesz-t csak közösen tudják leváltani, ennek akadálya volt Botka, aki az ellenzéki politikusok között szemezgetett, félig-meddig érthető indokokkal, de most ez a szortírozás luxus. A demokratikus ellenzéki pártok most talán egy mindenki számára elfogadható jelöltet találnak, annak dacára, hogy többen állítottak már miniszterelnök-jelöltet.

Botka ma reggeli közleményében azt írta, hogy a széthúzó ellenzék nem tudja leváltani a NER-t, azonban ő se sokat tett a jelenlegi kormány leváltásáért. Szerinte az összefogást elősegítő stratégiája volt, azonban az nem igazi stratégia, miszerint az esélyes szövetséges pártok politikusai közül kinéz egyet-egyet, akit nem szeretne látni a listán. Ez csupán annyit árul el Botkáról, hogy nem igazán kompromisszumkész, nem jó politikus, nem tud engedni a saját álláspontjából a végső cél teljesülése érdekében.

Azonban valamennyire érthető ha egy párt nem akarja félre állítani a saját pártelnökét, még akkor is ha az illető közutálatnak örvend. De akkor egyszerűen ki kell nyilvánítani, hogy "van élet Gyurcsány-on kívül is", - ahogy Molnár Gyula is mondta - ez igaz, de akkor nem kellene a DK-val tárgyalásokba belemenni, mert könnyen újra egybeforrhat az MSZP neve Gyurcsányéval. Ha a szegedi polgármester továbbra is a szocialisták jelöltje marad, akkor ugyanarra a sorsra jutott volna, mint Mesterházy Attila 2014-ben, aki eltűnt a politika süllyesztőjében.

Az MSZP-nek most adott egy új lehetőség, hogy egy minden ellenzéki párt számára elfogadható miniszterelnök-jelöltet állíthasson, vagy a többi párttal együtt találjon egyet. Az elmúlt hetekben Lattmann Tamás neve merült fel, aki a többi ellenzéki párt számára talán elfogadható lett volna tavaly, de most új helyzet van, azóta némiképp átrendeződtek az erőviszonyok a baloldali térfélen. Botka visszalépése egy új lehetőség a magyar baloldal számára, amivel élni kell és - ahogy a szocialisták elnöke is mondta - találni kell egy párton kívüli, civil jelöltet aki minden demokratikus ellenzéki párt számára elfogadható, mint Majtényi László a köztársasági elnök jelölésnél.

A bejegyzés trackback címe:

https://orszaghazikave.blog.hu/api/trackback/id/tr1812918215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása