Szabadelvű blog

ORSZÁGHÁZI KÁVÉ

ORSZÁGHÁZI KÁVÉ

Orbán porba tiporja a 48-asok örökségét

A liberális Európában van a jövő, nem az orbáni populizmusban

2019. március 15. - Wamberger Simon

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulóján el kell töprengenünk azon, hogy vajon ma rendelkezünk-e azokkal a jogokkal, melyekért a márciusi ifjak küzdöttek. A szólás- és sajtószabadság ma pl. nem igazán gyakorolható hazánkban. A törvény előtti egyenlőség ma nincs jelen az országban, lényegében aki a kormánypártok színeiben politizál, mentesül a törvények betartása alól. A közös teherviselés sem megfigyelhető manapság, mivel egykulcsos személyi jövedelemadót vezettek be a Fideszesek, a több milliárd forintot kereső gazdagok arányosan ugyanannyit fizetnek, mint a százezer forintból élő kisember. Az úrbéri viszonyokat Orbánék pedig újra elkezdték építeni, a Fideszes oligarchák felhízlalásával, egyre nőnek a társadalmi rétegek közöti különbségek, és a legtöbbet a Fidesz közeli vállalkozók elcsalt pályázatokkal keresnek.

A miniszterelnök páros lábbal tiporja az 1848-as forradalmárok örökségét, az Országgyűlés munkáját ellehetetleníti, nem vesz részt a munkában, valamint a magyar parlamentből tulajdonképpen egy báb szervet csinált. A mai magyar kormány ne felelős az Országgyűlésnek, mivel a kormánypárti képviselők egész egyszerűen nem végzik el feladataikat a kormány ellenőrzését tekintve. A Fideszes képviselők órási juttatásokat vesznek fel, de nem végzik el a munkájukat, pedig alkotmányos és történelmi kötelességük lenne, mivel a demokratikus rendszerért magyar emberek ezrei adták az életüket, nem csak 48-ban, de 1956-ban is.

Orbán szerint a liberalizmustól kell megvédeni Európát, pedig pont, hogy a magyar miniszterelnök az egyik fő bomlasztó erő ma a kontinensen. El kellene már jönnie az időnek, hogy félre tegyük a nézeteltéréseinket és közösen építsünk egy Uniót az európai testvéreinkkel. Félre kell tenni a háborúskodást, kompromisszum késznek kell lenni és toleránsnak a többi nemzettel szemben. A márciusi ifjak egy szabad, liberális országért küzdöttek, a korban a reformerek javarészt liberálisok voltak.

Továbbá rendkívül fontos volt a korabeli forradalmároknak az Unió Erdéllyel, amihez ma újra közel kerülhetünk, azonban nem Magyarországon belül, hanem egy egyesült Európában. Pont azért kellene az EU-s partnereinkkel maximálisan együttműködni – főleg a szomszédos országokkal -, mert ezzel jelentősen segíthetjük a határon túli magyarok helyzetét. A magyarságon nem az európai szintű széthúzás segít, hanem az együttműködés azokkal az országokkal, amelyekben jelenleg ők élnek, az középtávon nem opció, hogy vissza állítsuk a trianon-i békediktátum előtti határokat, de az igen, hogy teljesen átjárhatóvá tegyük az EU-n belüli határokat, így megkönnyítve a magyarok életét. Utakat, autópályákat és vasutakat építeni a határon túli magyar városokhoz – ez EU-n belül lehetséges -, ezzel közelebb kerülnének a magyarok az anyaországhoz, így akár hosszútávon megteremtődhetne egy igény az egységes Magyarországra. Tehát, ha Orbán egységbe kívánná kovácsolni a magyarokat, nem megosztaná Európát, hanem pont, hogy sokkal jobban együttműködne a történelmileg, kulturálisan és gazdaságilag partnerországokkal.

A bejegyzés trackback címe:

https://orszaghazikave.blog.hu/api/trackback/id/tr2312335415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Minden ballib bérretteg 2019.03.16. 12:43:10

Egy újabb ballib bérrettegő baromság.

Index címlapra vele gyorsan gyorsan !

:DDD

Jakab.gipsz 2019.03.16. 13:03:01

Szentimentális nyafogás és bruttó hazugság egy hasznos neoliberálist idióta tollából.

DFK 2019.03.16. 14:00:49

Ja emlékszünk, milyen szabadon lehetett gyülekezni és szólni a nagy demokraták idejében. Ja nem.

szepipiktor 2019.03.16. 15:22:48

"A szólás- és sajtószabadság ma pl. nem igazán gyakorolható hazánkban."
Megírhattad, nem? Megjelent, nem? Az ajtód előtt toporog a TEK? Nem!
Szóval jók ezek az ideológia ostobaságok, amik itt szerepelnek, azok jellemzően a neoliberáűlis ellenzéknek nem megfelelő dolgok.
Gondolom a választások során is a galád orbán zárta rá milliókra a lakásuk ajtaját és ezért nincs tömegtámogatottsága a ideológiai szektáknak.
Pont nekik nem kellene 48-ra hivatkozni - valójában nekik az 1948-as idők jobban passzolnának... -, mivel azok a dolgok, melyekkel naponta gyalázzák a társadalmunkat, nem szerepeltek Petőfiék követeléseik között!
Petőfiék nem hazánk nemzetállamisága ellen indultak harcba, nem a történelmünket, kultúránkat kívánták eltörölni és helyette idegen dolgokat pakolni, Petőfiék szerették a családot, a gyerekeket.
Petőfiék nem idegenek pénzén indultak csatába hazájuk ellen.
A mai momentum, lmp akkor labdába sem rúghatott volna, a baloldal meg szerencsére nem létezett még.
Most ezek hivatkoznak 48-ra, hazudoznak, mert nekik nem a haza a lényeg, hanem a hatalom és a kasszakulcs.
Soha nem szavztam és nem is fogok szavazni a fideszre, de ami az ellenzék oldalán történik, a sokkal galádabb a csúti dolgainál.
Talán ha nem szobákban üldögélő bölcsészalapúak akarnák a többsére ráerőltetni beteg gondolataikat, nemlenne közel 40% a semleges,m pártnélküli halmaz!
Vállalkozóként semmivel sincs több korlátozás, mint kádárék idején vagy a komcsi kormányok alatt. Akkor is a haverok kaptak, ma is.
Akik ma ezt hánytorgatják fel, csak azt szeretnék, hogy ők oszthassák a pénzt az ő haverjaiknak.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.03.16. 16:37:59

halistennek feri elmondta mit kell es hogyan kell tennuk a hazagiaknak...
meg szerencse
mert nem tudnank.

sutyerák 2019.03.16. 17:40:04

namost kivel kötekedtek,hogy csak ti írtok ide fideSSes agyhalottak? jó a nyájmeleg?

Jakab.gipsz 2019.03.16. 17:49:09

@sutyerák: És a te nyájad azt hiszed sokkal jobb? Ne hidd, a forradalom felfalja a saját gyermekeit.

Anita Nagys 2019.03.16. 18:09:34

@Jakab.gipsz: Most, hogy az Orbán kabinet nem írta alá az európai ügyészséghez való csatlakozásunkat érdemes felidézni a Fidesz 2009-es európai választási programját:

"Sokszor kerültünk abba a helyzetbe, hogy a magyar polgárok érdekeit éppen Brüsszel képviselte a magyar kormánnyal szemben… Fel kell tehát ruházni az Európai Uniót olyan eszközökkel, hogy tagjait folyamatosan az értékek képviseletére és az alapelvek betartására késztesse; enélkül nincs erős Európa. Ellentmondás, ha elvárjuk az uniótól, hogy vegye rá a normakövetésre a tagállamok kormányait, de vonakodunk attól, hogy ehhez a szuverenitásunkat esetleg csorbító felhatalmazást adjunk." (2009. A Fidesz európai választási programja 28. oldal, 35. oldal):))))

inteligencs elenzeki 2019.03.16. 19:06:57

"Utakat, autópályákat és vasutakat építeni a határon túli magyar városokhoz – ez EU-n belül lehetséges -, ezzel közelebb kerülnének a magyarok az anyaországhoz, így akár hosszútávon megteremtődhetne egy igény az egységes Magyarországra. "

Egységes Magyarországra már most is megvan az igény. Realitása azonban 0 (hosszú távon is sajnos) .
A legtöbb amit tehetünk, az unión belüli nemzetiségek jogainak kiterjesztéséért való küzdelem.
Jól láthatóan azonban az unió ezt a kérdést nem tartja fontosnak.
Akkor mi miért tartsuk fontosnak a migráció "rendezését" ?

enrikokaruszo 2019.03.16. 19:39:53

véleményem szerint nagyon nem mindegy, mi tart össze egy közösséget...közösség egy család, és közösség egy drogos haveri kör is...amit a magyar miniszterelnök épp bomlaszt, az rossz irányba visz, a felülről irányítható, (és irányított), elszigetelt szegmensekből álló ,(virtuális közösségek által jól manipulálható) termelő/fogyasztó tömeggé gyúrása annak a színes, kulturateremtő világnak, amit Európa néven ismerünk

Jakab.gipsz 2019.03.16. 20:37:20

@Anita Nagys: ÉS! És, ez az idézet mit bizonyít ?

Semmit sem bizonyít azért mert, rosszabb lett Európa helyzete.

magyarparaszt 2019.03.16. 21:11:42

@Minden ballib bérretteg: Fáj az igazság a volt komcsi besúgóknak? Hát nem véd meg benneteket a putyin elvtárs, moszkovita féreg?

Willkommenskultur 2019.03.16. 22:07:35

"Orban porba tiporta a lippsik fejet"

STANDING OVATION

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2019.03.17. 05:56:00

Gyorsan címlapos lett a liberális őrjöngés, jól pénzelt a gyuri.
Európa haldoklik a liberalizmus miatt, hatalmas problemákat okozott magának. Ostoba balliba.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.03.17. 06:45:37

Ezen szerintem még te is elaludtál írás közben.

Legalább beletettél volna százezer éhező kisdiákpt, amint rájuk omlik az iskola.

kvadrillio 2019.03.17. 08:25:44

JAHHH..... ezért van EGYPÁRT-REMDSZAR MAGYARORSZÁGON ! Mert fentiek igazak. Mert fentiekről az elenzéki parlamenti pártok is tudnak, élvezik előnyeit és ESZÜKBE SEM JUT LEMONDATNI AZ oRBÁN-KORMÁNYT, PEDIG KÉPESEK LENNÉNEK RÁ ! TEHÁT EZ AZ ERŐSEN ÖSSZEFONÓDOTT EGYPÁRT-RENDSZAR TOVÁBB MŰKÖDHET......amíg a ZISTENATTTA NÉP....MEG NEM UNJA.

Pipas 2019.03.17. 08:57:39

" a korban a reformerek javarészt liberálisok voltak"

Ez igaz. Viszont abban az időben a liberalizmus valami egészen mást jelentett. Hogy mást ne mondjak a liberlizmus elég jól megfért a nacionalizmussal. Vagy mondhatnám, hogy Petőfi soha nem állt ki a homoszekszuálisok jogaiért vagy soha nem követelte, hogy a muszlimok szabadon betelepülhessenek magyarországra. Kossuth sem kampányolt, hogy tiltsák be a Jobbikot vagy tiltsák be a meneteléseiket. Azt sem követelte, hogy amrikai diplomát lehessen adni a magyar mellé és egyetlen beszédben sem állt ki azért, hogy külföldi spekulánsok fű alatt pénzelhessék az ellenzéket. A tömegbe lövető kormányt sem sírta vissza tudomásom szerint.

Hungryhorse 2019.03.17. 09:39:47

Gyenge napi rettegésposzt, a szokásosnál is több és orstobabb hazugsággal.
Nem kompenzálhatja a tömegtamogatásotok ismételt és látványos elmaradását.
Úgy fordultok a választási hajrára, hogy parezer embert meg a libsifészek judapesten sem vagytok képesek magatok mellé állítani.
süti beállítások módosítása