Szabadelvű blog

ORSZÁGHÁZI KÁVÉ

ORSZÁGHÁZI KÁVÉ

Orbán valószínűleg jól mérte fel a helyzetet

Vajon kizárhatják-e a Fideszt március 20-án?

2019. március 11. - Wamberger Simon

Az elmúlt hetekben megjelentek az újabb kormányzati propaganda plakátok, bár a magyarok ingerküszöbét nem igazán ugrotta meg, úgy tűnik az európai politikusokét igen. Bár igen valószínűtlen, hogy a Fideszt ezért zárnák ki a néppártból, láttunk már a történelemben olyan vezetőket akik hasonló apróságba buktak bele. Az EPP-ből való kizárási szavazás eredménye - még annak elnöke szerint is - megjósolhatatlan. De vajon kizáratná Orbán saját pártját az EPP-ből egy ilyen buta kampány miatt? A kormánypártnak azt is mérlegelnie kellene, hogy megéri-e neki annyira ez a kampány, hogy távol kerüljön a brüsszeli döntéshozataltól.

soros_juncker_propaganda.jpeg

A Fidesz kormány az elmúlt években annyira lealacsonyította a közbeszéd szintjét, hogy az kritikán aluli. Ilyen gyűlöletkeltő, pocskondiázó propaganda hadjáratot csak kevés európai országban lehet folytatni. Alapvetően a nyugati típusú liberális demokráciákban ehhez hasonló kampánynak eleve nem szabadna megtörténnie, ugyanis szólásszabadság van, ez igaz fordítva is, tehát azzal alapvetően semmi gond nem lenne, ha valaki nem ért egyet Soros Györggyel vagy bármely más politikussal, közéleti személyiséggel, és ennek a véleményének hangot ad. A probléma ott kezdődik, hogy Orbánék állításai többnyire elég erőteljes csúsztatások, illetve eltúlozzák Soros szerepét az európai, illetve a világpolitikában. Lehet, hogy Soros azt gondolja a bevándorlás, szólásszabadság, liberális értékek jók, de miért ne gondolhatná ezt? Bill Gates pedig másként látja a világ dolgait, - bevándorlás megállítása, a problémák helyben való megoldása - de miért ne tehetné meg bárki, hogy a magánvagyonából különböző szervezeteket pénzel? Soros György és Bill Gates hasonlóan, saját alapítványaikon keresztül fejt ki ún. filantróp tevékenységet és ez természetes dolog. 

Visszatérve a magyar kormány újabb agymenésére, eléggé elképesztő, hogy a Fidesz mindezt közpénzből teszi, itt is felmerülhetne a tiltott pártfinanszírozás gyanúja, mivel a kormánypártok közpénzből folytatnak kampányt. Ez nem kormányzati tájékoztatás, ez kampány, propaganda, gyűlöletbeszéd és uszítás. Bár a magyar közbeszéd szintje olyannyira lealacsonyodott, hogy ez nem tűnik gyűlölködésnek, már ez számít az alapvető igazságnak a magyarok jelentős része számára. Sajnos ki kell jelenteni azt is, nem biztos, hogy a magyar nép kulturálisan és intellektuálisan fejlettebb, mint a huszadik században. A magyarok fogékonyak a propagandára és ezen csak ront a populista orbáni politika, de a szintén populista gyurcsányi, macron-i vagy éppen putyini politika is hasonló hatással van az emberekre világszerte. Láthattuk, mikor az MSZP a "22 millió román vendégmunkással" riogatott, ez pontosan ugyanaz a kampányeszköz amit a fideszesek is alkalmaznak 2015 óta, valamint Macron elnök is az orbáni nacionalizmustól kívánja védeni Európát, de sokáig lehetne sorolni ezeket a demagóg, populista kampányeszközöket.

De ha megnézzük a konkrét plakátot, felmerül a kérdés: most komolyan ez verte ki Brüsszelben a biztosítékot? Az elmúlt évek Brüsszel és EU ellenes kampányoknál hol voltak az európai politikusok? Az "Állítsuk meg Brüsszelt" plakát véleményem szerint hasonlóan populista volt, az európai politikusok mégsem emelték fel a szavukat a propaganda ellen, így valószínűleg inkább az a problémájuk, hogy Junckert személyében támadják. Azonban ha a kormány egész egyszerűen levenné az EB elnökét a plakátokról, akkor az EPP-n belüli kritikus hangok elcsendesednének.

Végeredményben lehetséges, hogy Orbán jól mérte fel a helyzetet és - bár úgy tűnhet van esély a Fidesz kizárására az EPP-ből - az európai szövetségesek mégsem merik megkocáztatni az egyik legerősebb tagpártjuk kizárását. Illetve a néppárt politikája a Fidesz ügyében eddig is az volt, hogy jobb családon belül tartani őket, könnyebben tudnak egyezségre jutni, mintha a néppárton kívül lennének Orbánék, ebben valószínűleg nem lesz változás. Azonban hozzá kell tenni, hogy a másik jelentős európai párt, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) - Szanyi Tibor szerint - már ultimátumot adott az EPP-nek, ha nem zárja ki a Fideszt tagjai közül, akkor a jövőben nem hajlandó együttműködni velük.

 Kép forrása: https://4cdn.hu/kraken/image/upload/s--bLM7DCf9--/7Gqou3jwK8qaDcAOs.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://orszaghazikave.blog.hu/api/trackback/id/tr414682250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása