Szabadelvű blog

ORSZÁGHÁZI KÁVÉ

ORSZÁGHÁZI KÁVÉ

Választások: Orbán nem jöhet ki rosszul

A fideszes tábort elsősorban már csak a közös ellenség tartja össze, azt pedig egyre nehezebb találni.

2019. október 12. - Wamberger Simon

Orbán Viktor miniszterelnök nagy valószínűséggel azért nem kampányol, hogy teret adjon az ellenzéknek, mivel ezután fel tudja mutatni őket megfogható ellenségként. Egy ilyen rendszerben szükdég van az ellenzék látszatára - persze a Fidesz irányítása alatt -, mert ha nem valaki ellen harcolnak a fideszesek, akkor előbb-utóbb egymás ellen kezdenek el hadakozni, az pedig könnyen a rendszer bukásához vezet. A fideszes tábort elsősorban már csak a közös ellenség tartja össze, azt pedig egyre nehezebb találni.

Valószínüleg Orbán arra számít, hogy számos helyen megszorongtaja a Fideszt az ellenzék, mert akkor fel tud mutatni egy kézzelfogható ellenfelet a választóinak. A távoli ellenségkép nem működik már, mert Soros György és "Brüsszel" nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, tehát nem harcoltak, hanem úgy kezelték az orbáni hadakozást ahogy kell, nem foglalkoztak vele. Elég szánalmas ez az orbáni viselkedésmód,jelentéktelen emberek szoktak így viselkedni, hogy ha nem figyelnek rájuk, de ez óvódában és kis iskolás korban figyelhető meg inkább, nem a miniszterelnöki pozícióban. Az ilyen viselkedésre az egyetlen válasz, az ha nem foglalkozunk vele, nem veszünk részt ebben a játékban.

Tehát a fideszes választóknak kell egy megfogható ellenségkép, a most kialakult ellenzéki összefogás pont ilyen, a fideszes tábor pedig eléggé összezár, tehát nem valószínű, hogy átszavaznának. Az egy fontos érdés, hogy Orbán hagyja egyáltalán megnyerni másnak a választást, ugyanis azt ne feledjük, hogy a választási rendszert ők alkották, illetve a fideszesek felügyelik azt.

De ha mégis engedi valahol megnyerni a választást másnak a Fidesz, azzal is hosszabb távú terveik lehetnek, ugyanis az önkormányzatokat kiüresítették, sok jogosultsággal, hatáskörrel a magyarországi önkormányzatok nem rendelkeznek. Szóval elviekben ha valahol nyerne az ellenzéki összefogás, akkor meg tudnák mutatni, hogy ők is tudnak "kormányozni", vagyis pontosabban azt éppen nem, de a választóknak úgy tűnhet, ha valakik el tudnak vezetni egy várost, akkor az országgal is elboldogulnának, ami igaz is lenne, ha lenne az önkormányzatoknak bármiféle komolyabb ráhatása az emberek életére. De gyakorlatban, miután az önkormányzatoknak se hatáskörük, se túl nagy befolyásuk a pénzosztásokra nincsen, ezért a Fidesz nyugodtan átengedhet pár önkormányzatot az ellenzéknek. 

Ekkora kormánypárti médiafölényben, valamint ilyen fideszes gazdasági, politikai, "kulturális" fölény mellett az ellenzék labdába se rúghat, maradt pár online felület, de minden generációhoz nem jutnak el. Így míg a következő években az ellenzék azzal lesz elfoglalva, hogyan ellensúlyozza a kormánypárti gazdasági és politikai fölényt, addig a Fidesz nyugodtan kilophatja az országból vagy tisztára moshatja az általa elbirtokolt pénzeket. Illetve a következő két és fél évben fel lehet mutatni a kormánypárti választóknak, hogy az ellenzék milyen alkalmatlan, addig a Fidesz kitalál egy új választási stratégiát. Még az is előfordul, hogy eljátszák a kormánypártok a megtisztulást, de ilyen maffiahálózat és rendszerszinű korrupció mellett ez aligha lehetséges. Így a következő két évben a kormánypártoknak egy ideális ellenségkép mellett lesz idejük megerősödni.

Hosszabb távon pedig nem is feltétlen muszáj a Fidesznek hatalmon maradnia, mert az országban szinte mindent ő ural, eléggé kiterjedt maffiahálózatot működtetnek, mindenre van ráhatásuk, így a jövőben az már csak formaság lenne, hogy éppen kormányon vannak vagy sem. 

A bejegyzés trackback címe:

https://orszaghazikave.blog.hu/api/trackback/id/tr1015215676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miért 2019.10.12. 21:28:28

Pontos fogalmazás!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.10.13. 07:36:13

A lényeg: olyan körülményeket teremteni, hogy minden sorosista visszarendeződés lehetetlenné váljon.
süti beállítások módosítása